
  
 

 
 

 
  

   
 

 

    
 

 
 
 

DEPA RTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES 

 

 

Federal Advisory Committee Act Frequently Asked Questions 
 
 
Question 1.  When do the Federal Advisory Committee Act (FACA) and the Frequently Asked 
Questions (FAQs) below apply? 
 
Answer 1.  The FACA and FAQs below apply when an agency has “established or utilized” a 
workgroup, committee, etc. that contains at least one non-federal member for the purpose of 
“obtaining advice or recommendations” from that group as a whole.1  The Federal Advisory 
Committee Management Final Rule (the Rule), 41 C.F.R. § 102-3.25, defines “utilized” as when 
“a committee … is not established by the Federal Government,” but a “Federal office or agency 
exercises actual management or control over its operation.” 41 C.F.R. § 102-3.25.  Appendix A 
to Subpart A of the Rule also states: 
 

Although there is no precise legal definition of “actual management or 
control,” the following factors may be used by an agency to determine 
whether or not a group is ‘‘utilized’’ within the meaning of the Act: 
(a) Does the agency manage or control the group’s membership or 
otherwise determine its composition? (b) Does the agency manage or 
control the group’s agenda? (c) Does the agency fund the group’s 
activities? 

 
41 C.F.R. § 102-3, Sub. A, App. A.  No one factor is dispositive, requiring that we look at the 
totality of the circumstances to determine if the FACA applies.  If FACA applies to an advisory 
committee or workgroup, then a strict set of statutory restrictions apply to the actions of the 
committee or workgroup unless the committee or workgroup meets an exemption.   If the 
conditions above are not met because, for example, the agency does not establish or control the 
committee, then FACA does not apply and the workgroup can expand its membership without 
fear of violating FACA or the limited confines of its exemption.  
 
 
 
 
Question 2.  What exemptions to FACA may apply to federal agencies with advisory groups for 

1 Tribes have often expressed the concern that these Tribal-Federal workgroups should not take the place of tribal 
consultation.  We do not intend to conflate the two here, since there is often a clear separation between Tribal-Federal 
workgroups created to obtain advice or recommendations and tribal consultation per the Department of Health and 
Human Services’ Tribal Consultation policy.     
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the purposes of dealing with Indian issues?   
 
Answer 2.  If certain conditions are met, the Unfunded Mandates Reform Act Exemption may 
apply.  The statutory exemption to the FACA found in the Unfunded Mandates Reform Act 
(UMRA), 2 U.S.C. §1534(b) applies when: 
 
 

(1) meetings are held exclusively between Federal officials and elected 
officers of State, local, and tribal governments (or their designated 
employees with authority to act on their behalf), acting in their official 
capacities; and  

(2) such meetings are solely for the purposes of exchanging information, or 
advice relating to the management or implementation of Federal programs 
established pursuant to public law that explicitly or inherently share 
intergovernmental responsibilities or administration.   

   
  2 U.S.C. §1534(b). 

 
Question 3. If the workgroup is comprised of only tribal leaders, does this mean the UMRA 
exemption has been met? 
 
Answer 3.  Not necessarily. The UMRA exemption applies only to “elected officers of… tribal 
governments” and only when “acting in their official capacities.”   Several tribal leaders serve on 
the boards of national organizations, health boards, health consortiums, and corporations.  A 
tribal leader cannot sit on an UMRA FACA exempt workgroup as a representative of any entity 
other than his/her Tribe. 
 
Question 4. Can anyone other than an elected officer of a tribal government participate in an 
advisory committee that meets the UMRA exemption?  
 
Answer 4.  Yes.  Employees of an elected officer of a tribal government who have authority to 
act on that officer’s behalf and who are designated in writing may participate in a workgroup in 
lieu of the elected officer.  In addition, a Washington representative of an association 
representing elected officials may be designated by an elected tribal leader to participate in 
workgroup meetings.  A designated representative should have authority to speak for and bind 
the tribe he or she is representing in the same manner that the tribal official would.   
 
Federal employees may also attend, speak, and participate in UMRA FACA exempt meetings as 
needed.   
 
 
Question 5.  Can an advisory committee operating under the UMRA exemption have open 
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microphone time during its meetings to hear comments from attendees? 
 
Answer 5.  No.  This would remove the workgroup from the UMRA Exemption, and the FACA 
would have to be followed for the workgroup.  The purpose of FACA is to ensure that advice by 
advisory committees is objective and accessible to the public.  If an agency wants to have an 
open microphone time during a workgroup meeting, then the workgroup should be chartered as a 
FACA committee, and the meeting should be advertised and open to the public to ensure that all 
interests have the opportunity to present. 
 
UMRA FACA exempt workgroups cannot allow non-member attendees at meetings to comment 
or ask questions during the meetings. To do so could invalidate any action an agency may take 
pursuant to the advice of the workgroup.  
 
If an agency has a town hall meeting where the attendees provide their individual input rather 
than their collective advice, such a meeting does not implicate the FACA.  41 C.F.R. § 102-
3.40(e).  The town hall meeting would need to be completely separate from the UMRA FACA 
exempt workgroup meeting. 
 
Question 6. Can members of the public attend an advisory committee meeting operating under 
the UMRA exemption? 
 
Answer 6.  Yes, but they must simply watch the meeting and must not participate in any way. 
 
Question 7. Can the advisory committee members of an advisory committee operating under the 
UMRA exemption invite special guests to present on topics of interest to the workgroup?  
 
Answer 7.  If the special guest is an employee with authority to act on behalf of the elected tribal 
officer and the tribal officer has designated the special guest in writing, the guest can participate 
in lieu of the elected tribal officer.  The tribal officer will not be able to sit on the advisory group 
at the same time as the guest, and the officer will not be able to actively participate in any 
discussions while the tribal officer is not seated on the advisory group.   
 
Tribal leaders should be cautioned that the tribal leader is not merely yielding his or her time to 
speak to someone else; rather, the leader is vesting his authority as an elected leader with 
someone who is authorized to act on behalf of that leader and can bind the tribal government.   
 
 
 
Question 8.   What is a “Washington representative?” 
 
Answer 8.  Washington representatives are representatives of associations representing elected 
officials.  Federal agencies are encouraged to communicate with these individuals because:  
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they often know which local elected officials are the most knowledgeable 
about, interested in, or responsible for, implementing specific issues, 
regulations or programs, and can ensure that a broad range of government 
officials learn of and provide valuable insight concerning a proposed 
intergovernmental mandate.   

 
Memorandum from Alice M. Rivlin, Director, Office of Management and Budget to the Heads of 
Executive Departments and Agencies, Guidelines and Instructions for Implementing Section 204, 
"State, Local, and Tribal Government Input," of Title II of P.L. 104-4 (Sept. 21, 1995), published 
at 60 Fed. Reg. 50651 (1995).   
 
 
Question 9.   What is the role of a technical advisor?  
 
Answer 9.  The role of a technical advisor is to advise the workgroup member that requested the 
technical advisor’s attendance at the workgroup meeting.  This advice is to be given in a non-
disruptive manner in the form of private counsel whispered to the workgroup member, passed 
through notes, or communicated away from the workgroup meeting as a whole.  Technical 
advisors are not members of the workgroup and are not allowed to sit at the table with workgroup 
members or speak to the other workgroup members during the meeting.  
 
Question 10.   Can an advisory committee operating under the UMRA exemption form 
subcommittees?  
 
Answer 10.  Yes, but the UMRA FACA exemption must be maintained for the subcommittee as 
well.  This means that technical advisors cannot participate in subcommittees except to advise 
members on the subcommittee, as described in the Answer to Question 8, above.  The members 
of the subcommittee must be: 1) elected Tribal leaders, 2) their designated employees, or 3) the 
representative of a Washington association designated by elected tribal leaders to act on their 
behalf.  
 
 
Question 11.  Other agency advisory councils allow urban Indian Organizations and Indian 
Health Boards to sit on their councils in their own right.  Why will this advisory committee not 
do the same?  
  
Answer 11. The UMRA only provides a limited exemption to FACA.  The UMRA Exemption is 
clear that the exemption applies only when tribal leaders are “acting in their official capacities.”  
Unless Congress specifically provides otherwise, urban Indian organizations and Indian Health 
Boards are not authorized to sit on an UMRA FACA exempt advisory council in their own right 
because they are not tribal leaders acting in their official capacities. 
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The American Recovery and Reinvestment Act of 2009 (ARRA) specifically expanded the Tribal 
Technical Advisory Group (TTAG) authority to allow an Urban Indian Organization 
representative to sit on the council.  This is a statutorily created expansion of the UMRA FACA 
exemption and is not authority for inclusion of such representatives on other agency advisory 
councils.  
 
Question 12.  One of the tribal leaders on the workgroup recently lost his election.  May he 
continue to serve out his term on an advisory committee operating under the UMRA Exemption?  
 
Answer 12.  No. Only elected tribal leaders acting in their official elected capacity (or their 
designated representative) may serve as a member on an advisory committee operating under the 
UMRA exemption.  If an elected leader loses an election or is not reappointed to his/her elected 
office, then that individual is no longer eligible to serve on the workgroup.  If the former 
workgroup member is also an employee of the newly elected officer of the tribal government 
who has authority to act on that officer’s behalf, the newly elected officer may designate, in 
writing, the former member to server on the workgroup in lieu of the newly elected officer.   
 
Question 13.  Why is compliance with FACA so important?  
 
Answer 13.  Actions taken by advisory committees that do not comply with FACA or that do not 
meet the UMRA Exemption to FACA may be invalidated by the courts.  In addition, any action 
that an agency takes based on the recommendation of a non-compliant advisory committee may 
also be invalidated.  For example, in Idaho Wool Growers Ass’n v. Schafer, 637 F. Supp.2d 868 
(D. Idaho 2009), the Idaho Wool Growers Association challenged the Forest Service’s use of two 
advisory committees.  The court found that the two committees did not fit the FACA exemption 
for intergovernmental committees, because there was no proof that the state government 
members were either elected state officials or their designated employees with authority to act on 
their behalf.  Because the committees were not FACA-exempt and did not follow the FACA 
requirements, the court barred the Forest Service from using any of the committees’ 
recommendations. 
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