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7 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

This section provides answers to questions commonly asked during BioSense Platform 

onboarding. While not exhaustive, these Frequently Asked Questions (FAQs) are a starting 

point for sites before submitting a support request. The FAQs are categorized by topic: 

 PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance 

 Differences in Site and PHIN Requirements 

 Content Guidance and HL7 Specifications for Key Data Elements 

 Message Transport, Frequency, and Acknowledgments 

 

7.1    PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance 

What is the relationship between the Final Recommendation: The Core Processes & 

EHR Requirements of Public Health Syndromic Surveillance (PHSS) document 

released by the ISDS and the PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance: 

Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care Settings 

released by CDC? 

The purpose of the International Society for Disease Surveillance (ISDS) document is 

“…to define the core of public health syndromic surveillance practice and the 

electronic health record (EHR) data requirements widely needed to support the 

core.” CDC’s PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance: Emergency 

Department, Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care Settings provides 

technical specifications and implementation guidance to support the exchange of 

core syndromic surveillance data from healthcare to public health in accordance 

with the ISDS document. 

 

Should a data type section be added to the PHIN Messaging Guide for Syndromic 

Surveillance: Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care 

Settings? 

The guide includes a section that shows what data types are supported. Some 

complex data types are expanded in various sections of the PHIN Messaging Guide 

for Syndromic Surveillance: Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and 

Ambulatory Care Settings. For information about these data types, please see HL7 

standards, Version 2.5.1, Chapter 2A. 
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What data sources are supported by the PHIN Messaging Guide for Syndromic 

Surveillance: Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care 

Settings? 

The guide supports emergency department, urgent care, inpatient and ambulatory 
care data sources. As eligible health professionals and hospitals adopt, implement, 
and upgrade their electronic health records (EHR) systems through the Centers for 
Medicare and Medicaid Services (CMS) EHR incentive programs (Meaningful Use 
programs), public health agencies have the opportunity to routinely receive health 
data from settings other than emergency departments and urgent care centers. 
Given the factors and complex relationships that affect EHR data quality, a 
collaborative approach that includes public health, healthcare, and EHR technology 
developers is the best way to determine how EHR data can be meaningfully used for 
surveillance. When considering ambulatory care, extreme caution should be taken. 
It is wise to start with the limited number of large practices and get experience with 
the different characteristics and volume of data.  

 

Is ADT the correct message type for PHIN Messaging Guide for Syndromic 

Surveillance, or is Observation Result/Patient Referral Message (ORU/REF) being 

considered? 

The business processes defined by the ISDS workgroup are based on point-to-point 

data exchange of Admit Discharge Transfer (ADT) messages between healthcare 

facilities and public health departments. Therefore, ADT is the correct message type 

based on the use case for addressing the core data elements. Applicability of 

candidate HL7 messages in other data exchange scenarios has yet to be determined 

and may vary by public health site and data exchange partner. 

The decision to use ADT message constructs instead of the ORU message construct 

was reviewed and approved by ISDS, the Public Health Data Standards Consortium 

(PHDSC), and other CDC partners. Compared to ORU structure, the ADT structure 

provides more flexibility for message exchange by health information systems that 

capture data from emergency department (ED) and urgent care (UC) patient visits 

before sending those data to a public health authority. Although Health Information 

Systems (HIS) transmit ADT messages as part of normal operation and configuration, 

these HIS generally lack the ability to transmit observation-related data through 

ORU messages. HIS typically receive such messages. 
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Should important but optional measures such as laboratory orders and results be 

added to the PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance? 

Laboratory orders and results are discussed in the guide’s Extended Data Elements 

section, Table 4.2.2, data element 37, Laboratory Results data set.  

For laboratory results, system users can reference the HL7 Version 2.5.1 

Implementation Guide: Electronic Laboratory Reporting to Public Health, Release 1 (US 

Realm), available on the HL7 website. The guide can be found on the HL7 website by 

accessing https://www.hl7.org/store/index.cfm. 

 

How will the PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance: Emergency 

Department, Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care Settings be updated in the 

future? 

CDC will issue new versions of this guide as necessary to modify the syndromic 

surveillance business standards and data requirements. CDC will collaborate with the 

International Society for Disease Surveillance (ISDS) and the community by adding its 

input along with public comments, feedback from state and local public health 

agencies and vendors, and input from public health partner organizations. 

 

7.2  Differences in Site and PHIN Requirements  

My state requires triage notes for each patient visit and a clinical impression of the 

diagnosis for syndromic surveillance. However, the PHIN Messaging Guide for 

Syndromic Surveillance: Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and 

Ambulatory Care Settings states that triage notes and clinical impression data 

elements are optional. Can my site require that these data elements be added?    

Sites may require specific data elements. And when necessary, sites may add data 

elements, modify data element usage, or constrain message elements to support 

specific local requirements, laws, and regulations. 

 

If the public health site is authorized to collect the medical record number, should it 

be a required field? 

PID-3, Patient Identifier List, which populates medical record number, is required in 

the PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance: Emergency Department, Urgent 

Care, Inpatient, and Ambulatory Care Settings. System users should check with their 

local site administrator to determine if receiving the medical record number in this 

field is necessary. 

Note: The Patient ID (PID) sent to the receiver should not be the facility medical record 

number. Instead, the PID should be unique for locating the original medical record 

number. 

https://www.hl7.org/store/index.cfm
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Is PID-7, Date of Birth, month, and year required? How should it be handled if the 

patient age (or age unit) cannot be obtained for the OBX segment since both are 

required? 

PID-7, Date of Birth, is an optional field in HL7 and the PHIN Messaging Guide for 

Syndromic Surveillance: Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and 

Ambulatory Care Settings. The data type is TS (YYYYMMDD), which allows a minimum 

population of just the year (YYYY).  

Sites may require a level of specificity beyond populating the year. On the other hand, 

Age and Age Units are both required (Usage = R) and sent in the OBX segment. The 

value of “Unknown” has been added to the value set to allow for instances where the 

patient age unit may not be obtained. The Age field sent in (OBX-5) can contain zero 

(0), whereas the Age Unit field (OBX-6) can be populated with the value of 

“Unknown.” However, Age is a critical element to epidemiology and syndromic 

surveillance. Every effort should be made to populate appropriate age and age units, 

or if that is not possible and it is locally allowable, then reporting the DOB is 

acceptable.  

 

7.3 Content Guidance and HL7 Specifications for Key Data Elements 

What is the preferred way to send a chief complaint? 

Where possible, send a Chief Complaint in an OBX segment, and populate the 

Observation Value as free text, expressed in a patient’s own words. Coded values are 

secondary and only sought in addition to free text or if free text is unavailable. By 

using the “coded with exceptions (CWE),” you allow for the possibility of coding 

systems and free text. If these data flow through an intermediary or third party, the 

intermediary or third party must keep the original text (CWE-9) of the transmission. 

Implementers should check with their local site administrator for their version of an 

adopted coding system. 

Note: If an electronic health record (EHR) system provides only drop-down choices for 

chief complaint values and does not allow free text, it is important to concatenate the 

text of the selected drop-down choices into one text field. If the vendor is open to 

comment, please express your disappointment at the loss of the patient’s words and 

advocate to input the information into their system.  
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Admit Reason may be used for patients admitted to the hospital in an ED setting. Is 

this different from Chief Complaint? 

Admit Reason and Chief Compliant are not always the same. Chief Complaint is 

expected to be the patient’s own words in free text and provides a level of 

granularity beyond that of Admit Reason. Admit Reason is a short description of the 

provider’s reason for admitting the patient. Though Admit Reason can include free 

text in PV2-3.2, it often uses ICD-9 (International Classification of Diseases) codes or 

SNOMED (Systematized Nomenclature of Medicine) codes, whereas Chief Complaint, 

located in an OBX, often uses free text. For this reason, whenever possible, capturing 

both is preferred. 

Note: Ideally, Chief Complaint should be a rich text description in the patient’s own 

words relating the patient’s complaint upon arrival. Coded values for Chief Complaint 

are far less useful. 

 

If a sender does not have a value for a data element with a usage type of “RE” and 

the data element is sent in an OBX segment, is it necessary to include an OBX 

segment for that data element with an empty OBX-5 field? 

“RE” indicates a field that is required but may remain empty when the initial message 

is generated. Although omitting an empty OBX segment with an empty OBX-5 field is 

acceptable, you must send an update message including OBX segment when the 

information becomes available and you update the data value. “RE” is NOT optional.  

 

Can multiple addresses be sent in a single message? PID-11, Patient Address, shows 

only one repeat, which ISDS considers the “Current” address.  

PID-11, Patient Address, expects to receive only the patient primary (current) address 

information. However, note that we do not want the full patient address—only the 

patient zip, county, city, and country.  

 

The time stamp fields for PID-29, Patient Death Date and Time, and PV1-45, 

Discharge Date/Time, show the minimum acceptable precision to the nearest minute. 

Is it acceptable to send the date only? 

PID-29, Patient Death Date and Time, and PV1-45, Discharge Date/Time, are not 

required fields—but it is desirable to be precise by sending all available data. 

However, sending only the date is allowed. 
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Can Patient Age be sent in years, or does it need to be a separate OBX for years and 

months, or possibly days? 

As per the PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance, “… for age to be de-

identified, age must be rounded to an integer. For a patient’s age greater than or 

equal to (>=) 2 years old, report in whole years. Unit value should be Year. For 

patients younger than (<) 2 years old, report age in integer months. Do not report 

days or weeks.” 

For further information, please see PHIN Messaging Guide for Syndromic 

Surveillance: Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care 

Settings. 

 

How do I remove patient identification in PID-5 (Patient Name)?  

To de-identify data, insert “~^^^^^^S” in PID-5, illustrating that the information is 

removed. However, you should send the patient ID and other low-level information 

that does not identify the patient. 

 

For “MSH-4, Sending Facility,” and “EVN-7, Event Facility,” what values are expected? 

“MSH-4, Sending Facility” is a unique identifier for the facility that sends the message. 

“EVN-7, Event Facility” identifies the facility where the event occurred. The message 

should contain both “MSH4, Sending Facility” as the sending facility and “EVN-7, 

Event Facility,” where the patient was treated.  

Note: Changes to the BioSense Platform processing that will add the functionality 

required to analyze data by the Event Facility ID (EVN-7) are expected to take effect 

in 2016.  
 

What IDs should public health expect or request for MSH-4, Sending Facility? Do 

facilities use National Provider Identifiers (NPIs) or list individual physicians? 

The International Society for Disease Surveillance (ISDS) recommends the use of NPIs, 

a unique identification number for covered healthcare providers. The use of NPIs 

should be discussed during the implementation process because local sites may differ 

on their use of identifiers for this field. 

Please refer to item 1 in Minimum Data Elements table 4.2.1 for further information 

or to the Centers for Medicare and Medicaid Services NPI information at 

http://www.cms.gov/NationalProvIdentStand/.  

  

http://www.cms.gov/NationalProvIdentStand/
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Should race and race category be defined according to HL7 specifications?  

The International Society for Disease Surveillance (ISDS) recommends consistency 

across meaningful use public health reporting by using the CDC value set Race 

Category. This is the same value set used in the HL7 Version 2.5.1: Implementation 

Guide for Immunization Messaging and HL7 Version 2.5.1 Implementation Guide: 

Electronic Laboratory Reporting to Public Health. 

 

7.4 Message Transport, Frequency, and Acknowledgments 

Can a single batch contain different types of syndromic surveillance messages? 

Yes, batches may contain all admit, discharge, and transfer (ADT) message types for 

syndromic surveillance. Examples follow:  

• ADT^A01 Admit/Visit Notification 

• ADT^A04 Register a Patient 

• ADT^A08 Update Patient Information 

• ADT^A03 Discharge/End Visit 

 

Are receivers required to acknowledge all syndromic surveillance messages?  

The PHIN Messaging Guide for Syndromic Surveillance: Emergency Department, 

Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care Settings specifies what the 

acknowledgment messages should contain, but the sender and receiver must decide 

whether to acknowledge a specific data exchange. 

 

How often should I send syndromic surveillance messages? 

A business rule has been added to the PHIN Messaging Guide for Syndromic 

Surveillance: Emergency Department, Urgent Care, Inpatient, and Ambulatory Care 

Settings v2.0 that states data for syndromic surveillance must be timely. On page 23, 

this is defined as “Therefore, data must be submitted at least within 24 hours of the 

date and time of the patient’s initial encounter. Any subsequent updates to a 

patient’s record must also be submitted within 24 hours of the information 

(transaction) being added to the patient record. Real time data transmission, or very 

frequent batch data transmission, is preferred. If batch transmission mode is utilized, 

batches must be transmitted at least once every 6 hours.”  




